W. Ross Macdonald School

 / Atrium/Commons


Greg Poste, Josh Bedard / MMMC Architects

W. Ross Macdonald School
The three storey multi-purpose inner courtyard is flooded with an abundance of natural light and colourful features in a design that energizes students and staff.

“We were worried that the pod-style living might encourage the students to just stick to their pods and not consort with other students. But they love the common rooms and spend lots of time there.”

— Daniel Maggiacomo, Principal

 

Students make full use of common rooms

The two student lounges At W. Ross Macdonald and the café are stacked on top of each other in what project architect Josh Bedard calls “the building’s prime real estate.” The common lounges are key areas on each floor. Their location – the northwest corner of the building – was chosen based on the spectacular views over the Grand River valley.

“We were worried that the pod-style living might encourage the students to just stick to their pods and not consort with other students. But they love the common rooms and spend lots of time there.” — Daniel Maggiacomo, Principal

“One time there was an impromptu concert where a bunch of the kids got together with a piano and a guitar. That’s exactly what that space was intended for – for the students to get together and do whatever they want. ” says Aaron Moffatt, Co-ordinator of Operations and Support Services at the Ontario Ministry of Education