Northlea Elementary

 / Classroom


Tania Bortolotto, Alex Horber / Bortolotto

Northlea Elementary

“The skylight along with the window allows for an abundance of light to penetrate into the classroom; looking up students can see sky and treetops.”

Tania Bortolotto, President

At Northlea Public, Toronto DSB, we built an addition to a school for JK/SK classes. This was an infill project where we added three classrooms into a courtyard space on the second floor. The big challenge was how to bring natural light into the existing classrooms. We used skylights immediately above the wall so the interior classroom has unimpeded light. We also introduced natural elements and made them visually dominant. The warm wood doors pop in this white and bright room, and wood veneer is a good example of introducing warmth within a tight budget.

Ceiling height was maximized well beyond the standard while keeping within the budget. We tried to minimize stressful distractions by reducing clutter and by keeping things simple, light, and bright to provide a harmonious feel throughout. The use of just two colours calms the senses and calls attention to the front of the class where much activity takes place.

Photos

Explore Northlea Elementary
Explore Northlea Elementary