W. Ross Macdonald School

 / Grounds


Greg Poste, Josh Bedard / MMMC Architects

W. Ross Macdonald School
The courtyard features barrier-free paths highlighted by contrasting colours and different textures for easier visibility. Raised planters, benches, rocks and grass create ample seating for hanging out alone or in groups, and outdoor teaching opportunities.

“In the nice weather, the students are out there all the time, just hanging out. There are Muskoka chairs, planted trees with raised beds and other areas where you can sit and relax.”

– Daniel Maggiacomo, Principal

 

Exterior spaces serve as teaching tools

The W Ross Macdonald residences’ outdoor space is almost as important as the indoors. A carefully designed courtyard incorporates high-contrast walking paths, an area for seeing-eye dogs, and both sunny and shaded areas for relaxing. There is an area where bigger trees are growing for future appreciation.

“In the nice weather, the students are out there all the time hanging out. There are Muskoka chairs, planted trees with raised beds and other areas where you can sit and relax.” – Daniel Maggiacomo, Principal

“Eventually they’ll mature and the staff recommended that spot be used to teach students how to walk through wooded areas and for other training scenarios.” – Josh Bedard, Architect, MMMC Architects